Spirotiger

Antrenamentul mușchilor respiratori

Este un dispozitiv de antrenare a mușchilor respiratori si cresterea capacitatii pulmonare. Totodata prin hiperventilatie combinata cu un anumite miscari sau posturari dinamice, se recomanda in terapia spatelui.

Antrenamentul prin hiperventilație isocapnică sau antrenamentul de anduranță este o tehnică ce constă în ventilație forțată la debit crescut susținută timp de mai multe minute. Respirația se face în dispozitivul SpiroTiger, la capătul căruia este plasat un balon corespunzător cu jumatate din capacitatea vitală, care asigură isocapnia. Se poate utiliza de 3-5 ori/ săptămână, exerciții timp de 10-15 minute. Metodele de antrenament în anduranță recomandă un nivel de hiperpnee reprezentând un anumit procent din ventilația maximală voluntară.

Este utilizat în principal pentru antrenament în centrele de reabilitare. Avantajul acestei metode este, probabil, asemănarea cu condițiile de lucru ale mușchilor respiratori în timpul exercițiului, adică contracții rapide (frecvență respiratorie crescută) împotriva unei rezistențe relativ scăzute (căile respiratorii și cutia toracică)

Rezultate foarte bune cu antrenamentul în hiperapnee isocapnică a dus la îmbunătățirea anduranței mușchilor respiratori, a dispneei, performanței la efort și calității vieții atat la sportivi cat si la cei care nu practica sportul de performanta.