Tecar Terapia

TECAR TERAPIA  implică utilizarea unui dispozitiv pluridisciplinar/complex care abordează un număr vast de leziuni sportive acute și cronice, precum și afecțiuni ale mușchilor și scheletului. Fie că preferați masajul, mișcarea pasivă, activarea musculară sau alte tehnici, TECAR Terapia poate fi utilizată pentru toate acestea. Această abordare amplifică în mod impresionant rezultatele obținute și micșorează în mod semnificativ timpul necesar pentru recuperare, astfel încât persoana să poată reveni la ceea ce iubește să facă. Terapia este foarte agreabilă prin faptul că se poate resimți răspândirea căldurii prin corp. De asemenea, este susținută de efectele sale medicale, precum relaxarea mușchilor, analgezie și reducerea timpilor de vindecare.

Ce înseamnă TECAR Terapia?

Majoritatea metodelor utilizate în fizioterapie nu permit terapeutului să adauge un plus de valoare tratamentului prin apelarea la tehnici manuale. Conceptul de TECAR Terapia este diferit. Terapia poate fi utilizată alături de diverse tehnici conducând la obținerea unor rezultate mai bune și la o recuperare mai rapidă.TECAR Terapia poate fi utilizată alături de masaj, mișcare pasivă, activarea mușchilor și alte tehnici.

Tehnica de masaj

TECAR Terapia , în asociere cu tehnicile ce lucrează asupra țesuturilor moi, amplifică efectul terapeutic crescând aportul de sânge, substanțe nutritive și oxigen la nivelul țesutului tratat. Această combinație de tehnici permite o mai rapidă și ușoară detensionare musculară.

Tehnica de activare musculară

Asocierea TECAR Terapia și contracției musculare izometrice (mușchiul rămâne la aceeași lungime, „fără să se scurteze”) sau izotonice („mușchiul se scurtează”) concentrează căldura aplicată la nivelul mușchiului contractat. Energia emisă are un efect benefic asupra acestor fibre musculare și conduce la încorporarea lor în cadrul mișcărilor efectuate.

Tehnica de mișcare pasivă

TECAR Terapia ajută la eliminarea punctelor dureroase și scurtariilor musculare, ajutând la redobândirea mișcărilor complete la nivelul articulaților. De exemplu,TECAR Terapia , în asociere cu stretching-ul pasiv al structurilor afectate, conduce la detensionarea acestora și la posibilitatea de a face mișcări mai largi în aceste segmente.

Efecte medicale

Atermice (care nu degajă și nu absoarbe căldură)

Curentul alternant care circulă la nivelul țesuturilor determină o mișcare mai rapidă a ionilor (grupări de atomi), fapt care conduce la amplificarea activității sistemului limfatic, cu efecte atermice.

Remisia edemului (acumularea excesivă de lichid): TECAR Terapia ajută la reducerea edemului permițând o mai rapidă restabilire a permeabilității capilare (proprietatea vaselor mici de sânge de a permite schimbul de substanțe între sânge și țesuturi), care a avut de suferit în urma traumatismului de la nivelul țesutului.TECAR Terapia are succes atât în tratamentul edemelor acute, cât și a celor cronice.

Efect anti-inflamatorTECAR Terapia are efect anti-inflamator prin faptul că amplifică metabolismul celular (procese care au loc la nivelul celulelor) și resorbția mediatorilor pro-inflamatori (dispariție prin absorbție lentă a elementelor care provoacă sau ajută la provocarea inflamației). Scăderea concentrației acestora din urmă restabilește permeabilitatea capilară și determină eliminarea completă a inflamației și revenirea mai rapidă la activitățile de zi cu zi.

Absorbția toxinelor: în timpul suprasolicitării din activitățile fizice, corpul nostru produce cantități excesive de acid lactic, care se cristalizează la nivelul mușchilor și cauzează durere. TECAR Terapia, aplicată în timpul antrenamentelor sau imediat după acestea, activează sistemul limfatic, obținându-se o circulație mai rapidă și, astfel, accelerarea absorbției acidului lactic. Drept urmare, mușchii sunt relaxați și pregătiți pentru performanțe viitoare, lipsite de durere.

Termice

Efectele medicale termice se bazează pe vasodilatație (mărirea diametrului vaselor de sânge), determinând local creșterea aportului de sânge și, drept urmare, relaxarea mușchilor, o mai bună alimentare cu oxigen și alte substanțe nutritive, precum și susținerea procesului de vindecare.

Susținerea procesului de vindecareTECAR Terapia susține vindecarea atât la nivel macroscopic, cât și celular. La nivel macroscopic, prin încălzirea țesuturilor și, prin urmare, creșterea aportului de sânge în zonă, schimbul dintre vene și țesuturi are loc mai rapid, iar țesutului i se furnizează mai mult oxigen și substanțe nutritive într-un timp mai scurt. La nivel celular,TECAR Terapia îmbunătățește metabolismul de la nivelul țesutului, care, în schimb, determină o vindecare mai rapidăTECAR Terapia poate fi folosită în timpul sau imediat după antrenament pentru obținerea unor rezultate imediate și semnificative.

Relaxarea mușchilor: TECAR Terapia determină încălzire și vasodilatație la nivel local. Lărgirea vaselor de sânge determină un aport crescut de sânge, fapt care determină relaxarea mușchilor. Efectul relaxării mușchilor poate fi utilizat pentru a trata diverse afecțiuni, de exemplu în tratamentul punctelor dureroase, încordare/hipertonie la nivel muscular, din diverse cauze, sau îmbunătățirea flexibilității.

Efect analgezic (atenuare a durerii): efectul eliminării durerii poate apărea ca urmare a asocierii tuturor situațiilor menționate mai sus, deoarece durerea poate fi cauzată de edem, spasm muscular, leziune musculară sau inflamație. Efectul analgezic este principalul efect medical al TECAR Terapia. Mecanismul de eliminare a durerii prin TECAR Terapia se bazează pe toate principiile de mai sus, în special aportul crescut de sânge în zona afectată și, prin urmare, relaxarea mușchilor.